fbpx

“Ik snap er helemaal niets meer van! Als ik haar wil helpen dan wordt ze zó boos… terwijl ze me toch echt om hulp vraagt volgens mij!”.

Een moeder die met haar handen in het haar zit over haar dochter, die moeite heeft met nieuwe dingen en bang is in nieuwe situaties, vraagt mij om hulp.

“Het is ook lastig, voor zowel jou als voor je dochter”, stel ik haar een beetje op haar gemak.
Haar dochter heeft moeite om haar grenzen aan te geven, wil graag geholpen worden door haar moeder maar voelt deze hulp ook vaak als manipulatie.

Als moeder dan in haar ogen teveel helpt, en over haar grenzen heen gaat, dan is de hulp niet wat ze ervan verwachtte en wordt ze boos. Het zelfvertrouwen neemt af en ze huilt veel, omdat ze het niet meer weet.

“Hoe is de zwangerschap en bevalling eigenlijk verlopen?”, vraag ik moeder. “En haar eerste levensjaar?”.

Moeder vertelt: “Ik was al 40 weken zwanger, maar ze wilde maar niet komen. Na het krijgen van weeënopwekkers raakte ik uiteindelijk in een ‘weeënstorm’. Ik kreeg de weeën bijna niet meer weggepuft, zó zwaar was dat!”.

Ik zie en voel dat dit angstige moment in moeder weer naar boven komt en geef haar even de tijd om rustig verder te gaan met haar verhaal.

“De baby kon de draai niet maken en zat vast, zeiden ze. Ik lag daar, alles werd voortdurend gemonitord en voor mijn gevoel duurde het een eeuwigheid!”.

Uiteindelijk is er een keizersnede aan te pas gekozen om ervoor te zorgen dat ze gezond ter wereld kon komen. Heel heftig en ik was best wel in paniek, uit bezorgdheid voor mijn kleine meisje.”

Ik snap, na dit heftige geboorteverhaal voor zowel moeder als kind, wel waar het gedrag van haar dochter vandaan komt.
Haar dochter heeft de geboorte niet zelf in gang kunnen zetten; iets wat elk kind wil en mag doen. Ze is voor haar gevoel abrupt uit de buik van moeder weggehaald.

Een kind wat zo geboren wordt heeft vaak moeite met het aangeven van grenzen, met nieuwe situaties en met onderbrekingen, zoals wanneer haar moeder haar ergens mee wil helpen.

In nieuwe situaties neemt ze moeilijk initiatief; dat initiatief nemen is haar in feite ontnomen door de geboorte via een keizersnede, waarbij ze zelf ook geen initiatief heeft kunnen nemen.

Ik stel moeder nog een keer gerust en zeg haar: “Samen gaan we hieraan werken, zodat jij beter begrijpt wat je dochter voor behoeftes heeft en haar op de manieren kunt helpen die ze zelf prettig vindt.”

Als je herkent dat je kind bepaald gedrag vertoont, waarbij je maar niet begrijpt wat er aan de hand is, dan is het heel waardevol om eens naar het geboorteverhaal te kijken.

Wat is er allemaal gebeurd vóórdat je je kindje kreeg? Dat heeft namelijk veel invloed op je kind en zijn gedrag. En dat gedrag wil begrepen worden.

Daarom coach ik jou als ouder, zodat we samen kunnen onderzoeken waarom jouw kind bepaald gedrag laat zien en wat zijn behoeftes nu nog zijn.

Wil je meer weten over het Geboorte in Kaart traject? Klik dan op de roze knop hieronder. 

Ik hoop je binnenkort te ondersteunen! Je staat er niet alleen voor.

Liefs,
Nathalie